Somon Balığı Nedir?

Somon balığı, zengin besin değerine sahip olan ve lezzetli etiyle bilinen bir tatlı su balığıdır. Genellikle Atlantik Okyanusu’nda bulunan bu balık, farklı türlere sahip olduğu için çok çeşitlilik gösterir. Omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan somon balığı, kalp sağlığını desteklemesinin yanı sıra, beyin fonksiyonlarının gelişmesine de katkı sunduğu için önemli bir besindir. Yüksek kaliteli protein ve B vitamini içeren somon, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamada üstün rol oynar. D vitamini ve mineraller de içeren bu besin, farklı şekillerde hazırlandığında lezzetli ve sağlıklı bir tüketim sunar. Fırında, Izgarada ya da buğulama yöntemleriyle pişirildiğinde hem hafif hem de lezzetli bir tercih olan somon balığı, sushi ve sashimi gibi ham balık yemeklerinde de tercih edilen bir malzemedir. Hem sağlıklı besin içeriği hem de çeşitli pişirme seçenekleri ile bilinen bir deniz ürünü olan somon balığının yanına ne gider?

Somon Nasıl Pişirilir?

Somonun yanına ne yapılır sorusuna geçmeden önce somon balığı nasıl pişirilir, kaç farklı pişirme tekniği uygulanabilir detaylı inceleyelim. Çeşitli pişirme yöntemlerine sahip olan somon balığı, lezzetli ve sağlıklı bir besin olduğu için özellikle akşam yemeklerinde sıkça tüketilen bir besindir. Farklı pişirme yöntemleri sayesinde hafif ve farklı tatlar elde etmeniz mümkündür. Beslenme tarzınıza ve yaşam şekline bağlı olarak fırında, ızgarada, buharda, tavada ya da çiğ olarak tüketmek mümkündür. 

Somon pişirme tekniklerinden bir kaçı şu şekildedir:

  • Fırında Somon: Somon filetolarını baharatlar ve zeytinyağı ile marine ederek, ilk hazırlık aşamasını tamamlamanız gerekir. Somonları hazırladıktan sonra, 180-200°C’ye önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. Pişirme esnasında, fırın poşeti kullanmanız somonun daha  sulu ve lezzetli olmasını sağlar.
  • Izgara Somon: Somonun doğal lezzetini ve etinin yumuşaklığını korumak için etkili bir pişirme yöntemi olan ızgara, somon filetolarını marine ettikten sonra ısıtılmış ızgara üzerine yerleştirerek, her iki tarafının da eşit bir şekilde pişmesini sağlamanız yeterli olacaktır.
  • Buharda Somon: Sağlıklı ve hafif bir yemek olması için tercih edilen bu yöntem, vitamin ve minerallerin kaybolmasını en aza indirir. Buhar tenceresi veya buhar pişirici kullanarak somonu yumuşak ve sağlıklı bir şekilde hazırlamak, sağlıklı beslenme ve kilo kaybı için önemli bir püf noktasıdır.
  • Tavada Somon: Eşit parçalara ayrılan somon, tava içerisinde sote yapılarak hazırlanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, taze otlar ve limon ile birlikte kullanarak hafif ve lezzetli bir sote yapabilirsiniz.
  • Çiğ Somon: Taze somon, sushi veya sashimi için ideal bir malzeme olduğu içim, somon filetosunu ince dilimler halinde keserek doğrudan tüketebilir veya sushi yapımında kullanabilirsiniz.

Somonun Yanına Ne Gider?

Zengin ve yoğun lezzetiyle bilinen somonun yanında ne yenir? Besin içeriği bakımından oldukça zengin olan somon, ana yemek olarak tüketilmesi uygundur. Yanına hafif eşlikçilerle birlikte servis edilen somon, hem sağlıklı hem de hafif beslenmenin en etkili yöntemidir. Somon balığının yanında servis edilebilecek ek lezzetlerden bir kaçını sizler için derledik.

  • Salata: Hafif ve sağlıklı bir tercih yapmak isteyenler için, mevsim şartlarına uygun taze malzemelerden hazırlanan bir salata mükemmel bir eşlikçidir. Turunçgillerden hazırlanan bir salata, limon suyu, taze nane, taze baharatlar ve doğranmış sebzelerle birleştiğinde aroması ve hafifliğiyle somonun yanında rahatlıkla tüketilebilir.
  • Kavrulmuş sebzeler: Somonun yanına hem görsel açıdan renklilik katmak hem de hafif sebzelerle protein tüketimini dengelemek için fırında ya da tavada hazırlanan sebzeler tercih edilebilir. Sağlıklı ve Lezzetli bir alternatif olan sebzeler arasında Brüksel lahanası, havuç, kabak, biber ve mantar yer alır. 
  • Kuşkonmazlı Risotto: Balık menülerinin vazgeçilmezlerinden olan risotto, kıvamı ve lezzetiyle etkili bir yan yemektir. İnce dilimlenmiş kuşkonmazlar, risottoya tazelik katarken aynı zamanda somonun yanında sofistike bir sunum oluşturur.
  • Fesleğen Pesto Makarna: Taze fesleğen pesto soslu makarna, somon balığının yanında ben dengeleyici hem de lezzetli bir ikili oluşturur. Somon balığının tadını tamamlayan pestolu makarna, doyuruculuğu artırması bakımından da sıkça tercih edilir. 
  • Fırın Patates: Somon yanına patates hazırlamak hem basit hem de lezzetli bir alternatiftir. Dışında çıtır çıtır bir tabakanın oluştuğu, içince yumuşak dokunun korunarak hazırlandığı lezzetli bir makarna, hem yüksek doyuruculuğa sahip olması hem de pratik tüketimiyle eşsiz bir sunum oluşturur.

Somonun Yanına Gidebilecek Mezeler

Somonun yanına ne gider diye sorulduğunda ilk akla gelen lezzetler arasında hem pratik hem de görsellik açısından etkili olan meze çeşitleri yer alır. Sofralara zenginlik ve çeşitlilik katan bu meze çeşitleri, somon balığının yanında tüketilebilecek pratik lezzetlerdir. Somon balığı ile uyum sağlayabilecek mezeler arasında humus, yaprak sarması, patlıcan salatası, acılı ezme, fava mücver gibi meze çeşitleri ön plana çıkar. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan yaprak sarması, içindeki pirinç ve baharat karışımı sayesinde nefis bir mezedir. Hafif ve lezzetli olmasının yanı sıra, somonun yoğun tadını da hafifletecek etkiye sahip olan bu meze, balığı yanında dengeli bir tüketim sunar. 

Nohut, tahin, zeytinyağı ve limon suyu ile yapılan bir Akdeniz mezesi olarak bilinen humus, ince ve yumuşak kıvamı sayesinde somonlu bir arada tüketilebilir. Somon balığının yanında sebzelerin mükemmel uyum sağladığı bilindiğinde, patlıcan ve biber közlemesi ile yapılan babagannuş da mükemmel bir meze alternatifidir. Somonun yanında güzel bir kontrast oluşturan bu meze, hem doyurucu hem de sağlıklı bir alternatiftir. Kabak ve patates kullanılarak hazırlanan mücver de somonun yanında harika bir eşlikçidir. Rendelenmiş sebzelerin un, yumurta ve baharatlarla karıştırılarak kızartılmasıyla elde edilen bu mezeler, hafif ve çıtır kıvamı sayesinde, somonla mükemmel bir uyum sağlar.

Somonun Yanına Gidebilecek Çorbalar

Somon balığı tüketileceği zaman mezelerinden salatasına çorbasından diğer yemek alternatiflerine kadar her bir unsur en ince ayrıntısına kadar özenle seçilir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme tercih edenler için etkili bir masa oluşturmak, her bir parçanın özenle seçilmesiyle mümkün olur. Somonun yanında tercih edebileceğiniz enfes çorba lezzetleri arasında sebzeli çorbalar ön plana çıkar. Brokoli, kabak, mantar ya da domates ile hazırlanan çorbalar hem hafif hem de lezzetlidir. Somon ile de mükemmel bir uyum ve denge sağlayan bu sebzeler, sağlıklı ve besleyici bir kombinasyon oluştururken, kendilerine has lezzetleriyle de damakta unutulmaz bir tat bırakır. 

Somonun Yanına Gidebilecek Yemekler

Zengin besin değeri ve besleyici içeriği sayesinde tercih edilen somon, tek başına ana yemek olarak rahatlıkla tüketebileceği gibi diğer yemek alternatifleriyle de birlikte tüketilebilir. Somon yanına gidebilecek en iyi yemek, sebze ağırlıklı hazırlanan tariflerdir. Fırında patates, havuç, kabak, biber ve soğan gibi sebzelerle hazırlanan bir yemek, somonun yanında harika bir seçenektir. Sebzelerin doğal tatları, somonun lezzetini mükemmel bir şekilde tamamlar. Makarna, pilav ya da püre çeşitleri de hem sağlıklı hem de doyurucu bir seçenek olabilir. Fırında somonun yanına ne gider, hangi mezelerle dengeli bir tüketim sağlanır keşfetmek ve birbirinden farklı  somon lezzetlerini deneyimlemek için Gabbiano Balık sizleri bekliyor. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sohbete Başla
Anında rezervasyon için tıklayın
Kıymetli Misafirimiz,

Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Şimdi bir tıkla Gabbiano'ya ulaşın.