Kalamar

Kalamar Nedir?

Mürekkep balığı olarak da bilinen kalamar, yumuşakçalar sınıfına ait olan bir deniz canlısıdır. Kalamar, uzun, tüp şeklinde ve bir ucu koni şeklinde olan vücuda sahiptir. Uzun tentakülleri bulunan kalamarlar, su altındaki çeşitli bölgelerde yaygın olarak bulunur. Kalamarların vücutları genellikle şeffaf, pembe, mor, beyaz veya kırmızı gibi renklerde olabilir. Renkleri, türlerine ve yaşadıkları çevreye bağlı olarak değişebilir. Kalamarların derisi, dokunmaya karşı oldukça hassas olan yarı saydam bir yapıya sahiptir. Tentaküller, kalamarın başlıca özelliklerinden biridir. Uzun, kaslı kollar, avlanma, dokunma ve hatta iletişim kurma amacıyla kullanılır. Kalamarlar, aniden renk değiştirebilme yeteneğine sahip olmalarıyla da bilinirler. Sahip oldukları bu yetenek sayesinde, avcılardan kaçarken veya avlanırken çevreleriyle uyum sağlamalarına yardımcı olur. Dünya genelinde popüler bir deniz ürünü olarak bilinen kalamar, birçok kültürde yaygın olarak tüketilir. Birçok farklı pişirme tekniğinde uygulanabilen kalamar, kızartma, ızgara veya haşlama gibi farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir.

Kalamar Balığı Nedir?

Kalamar balığı, sert bir dış iskeleti olan, denizlerde yaşayan yumuşakçalar sınıfına ait bir hayvandır. Kalamarlar, baş ve vücut kısmından oluşan bir yapıya sahiptir. Baş kısmında büyük bir göz, bir ağzı ve kolları bulunur. Kollar üzerinde genellikle vantuzlar bulunur ve bu vantuzlar, avlarını yakalamak ve tutmak için kullanılır. Hızlı ve çevik yüzücüler olarak bilinen kalamar balığı, su sütunları üzerinde serbestçe yüzebilir. Avlarını yakalamak için oldukça hızlı hareket etmeleri gereken bu balıklar, savunma mekanizmaları olarak mürekkep püskürtme yeteneklerini kullanırlar. Tehlike altında hissettikleri durumda, çevreye koyu renkli bir mürekkep bulutu püskürterek, kaçmak için alan yaratırlar. Peki, kalamar nasıl temizlenir ve pişirilir?

Kalamar Nasıl Yapılır?

Kalamar nedir sorusuna detaylı yanıt verirken sonra, kalamar tarifi hakkında birkaç konuya değinelim. Kalamarın temizlenmesi ve pişirilmesi, son derece özen ve dikkat isteyen bir husustur. Kalamarı temizlerken dikkat edilmesi gereken önemli püf noktaları vardır. Kalamar temizliğine ilk olarak baş kısmını ayırmakla başlanır. Baş kısmı kesilerek, çekilir ve daha sonra iç organları temizlenir. Başının altında bulunan iç organlar dikkatli bir şekilde çıkarıldıktan sonra, ince bir bıçak yardımıyla yapışkan kısımları da iyice temizlenir. Kafanın iç kısmında bulunan karmaşık yapıyı da temizledikten sonra, mukoza zarını ayırma işlemine geçmelisiniz. İsteğe bağlı olarak bu işlemi yapabilir ya da bu şekilde de kullanabilirsiniz. Baş kısmının içinde bulunan bu zar, nazikçe çıkarılır ve kalamarın daha pürüzsüz bir dokuya sahip olması sağlanır. Kalamarın dış yüzeyini temizlemek için soğuk su kullanmanız gerekir. Temizlenmiş kalamarı bütün halde kullanabileceğiniz gibi, isterseniz eşit parçalar halinde dilimleyerek de kullanmanız mümkündür. 

Birden farklı pişirme tekniği kullanarak, hem lezzetli hem de sağlıklı kalamar tarifi hazırlamak mümkündür. Peki, ızgara kalamar nasıl pişirilir

  • Taze kalamar
  • Zeytinyağı
  • Limon suyu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Taze doğranmış maydanoz
  • Sarımsak

Kalamarların iç organlarını çıkardıktan ve iyice temizledikten sonra, derisini de çıkarın. Kalamaların vücut kısmını yarıya kestikten sonra, ince halka dilimleri şeklinde parçalara ayırın. Dilimler, kalamarın daha hızlı ve eşit bir şekilde pişmesini sağlar. Kalamarları marine etmek için zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. İsteğe bağlı olarak doğranmış sarımsak veya taze doğranmış otlar ekleyebilirsiniz. Kalamarları bu karışımla iyice kapladıktan sonra, yaklaşık olarak 30 dakika kadar buzdolabında dinlenmesi için bırakın. Izgarayı orta ateş olacak şekilde hazırlayın ve kalamarın yapışmaması için az miktarda yağ sürün. Hazırlanan ızgara üzerine yerleştirilen kalamar, her iki tarafıda eşit olacak şekilde yaklaşık 2-3 dakika pişirilir. Kalamarlar beyazlaşıp sertleşene kadar pişirme işlemine devam edilir. Pişen kalamarları, servis tabağına aldıktan sonra, üzerine isteğe bağlı olarak limon dilimleri ya da yeşil maydanoz ekleyebilirsiniz. 

Kalamarın marine edilmesi, lezzetin daha yoğun hissedilmesine neden olur. Kalamarın her iki yüzeyine de sosun iyice sürülmesi, sosun daha derinlere nüfus etmesine yardımcı olur. Marine süresi kişilerin damak zevkine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinde, en az 30 dakika olmasına özen göstermelisiniz. Kalamarları ızgara yapmadan önce iyice kurulamak da ızgaraya yapışmasını önler.

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Hafif ve sağlıklı bir lezzet seçeneği olarak sunulan kalamar, özellikle yaz aylarında öğün olarak tüketilebilir. Salata ya da sebzelerle servis edildiğinde, hafif bir lezzet sunar. Peki, kalamar tava nasıl yapılır? Kalamar tava yapmak için gerekli olan malzemeler arasında, taze kalamar, un, tuz, karabiber, zeytinyağı ve servis için ince doğranmış limon dilimleri yer alır. 

Kalamarların iç organları, kafası ve derisi çıkarılır. Kafayı çıkardıktan sonra, vücudu halkalar halinde dilimlenir. Kalamarın her iki yüzeyi de unlamak, pişirilme esnasında kalamarın dokularının daha çıtır ve gevrek olmasına yardımcı olur. Tatlandırmak için tuz ve karabiber kullanabilirsiniz. Geniş bir tavayı ısıttıktan sonra içine az miktarda zeytinyağı ilavesi yapılır. Hızlı bir şekilde pişirme özelliğine sahip olan kalamar, tava içinde en fazla 3 dk olacak şekilde her iki tarafı da çevrilecek pişirilir.  Kalamarın hızlı pişmesi, lezzetini ve dokusunu korumasına yardımcı olur. Kalamar sertleşip beyaz bir renk alana kadar pişirme işlemine devam edilir. Servis tabağına alınan kalamarlar, maydanoz ya da limon dilimleriyle birlikte servis edilir.

Kalamar Faydaları Nelerdir?

Denizden elde edilen ve yüksek besin değerine sahip olan kalamar, sağlık açısından pek çok faydaya sahiptir. Kalamar faydaları denildiğinde ilk akla gelen düşük kalori içeriği ve yüksek protein kaynağıdır. Protein, vücuttaki hücreleri yenileme, dokuları onarma ve bağışıklık sistemini güçlendirme açısından önemlidir. Düşük yağ içeriği sayesinde zengin ve sağlıklı bir deniz ürünü olarak bilinen kalamar, kilo kontrolü ve kalp sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir. Kalamar, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır. Omega-3 yağ asitleri, beyin sağlığı, kalp-damar sistemini koruma ve antiinflamatuar etkiler gibi bir dizi sağlık yararıyla ilişkilidir. Vücudun enerji üretimi, sinir sistemi sağlığı ve DNA sentezi için kritik öneme sahip olan B12 vitamini bakımından zengin olan kalamar, sağlıklı bir sinir sistemi için önemlidir. Kalamarın faydaları arasında yer alan, d vitamini, demir ve çinko kaynağı da, kan hücrelerinin üretimi ve oksijen taşıma işlevi için önemlidir. Çinko,  bağışıklık sistemini destekler ve hücre sağlığına katkıda bulunur.

Gabbiano Balık’da Hemen Deneyin

Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve taze otlar kullanılarak hazırlanan kalamar sosu, kalamar lezzetinin artmasına neden olur. Damak zevkine göre farklı tariflerde kullanılabilen bu soslar, kalamarın doğal yapısını öne çıkararak, lezzetli bir denge oluşturur. Deniz mahsulleri arasında dikkat çekici ve lezzetli bir yapıya sahip olan kalamar tarator ve ızgara kalamar lezzetlerini deneyimlemek  ve eşsiz bir akşam yemeği keyfi yaşamak için Gabbiano Balık sizleri bekliyor. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sohbete Başla
Anında rezervasyon için tıklayın
Kıymetli Misafirimiz,

Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Şimdi bir tıkla Gabbiano'ya ulaşın.