Gabbiano Balik Deniz Mahsulleri

Deniz Mahsulleri

Okyanuslar, denizler, nehirler ya da göllerden yakalanan pek çok deniz mahsulü vardır. Sağlıklı beslenme için önemli bir yere sahip olan deniz mahsülleri, pek çok damak zevkine hitap edebilir. Dünya genelinde pek çok çeşitliliğe sahip olan deniz canlıları, protein, omega-3 yağ asitleri, mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Güçlü besin değerleri sayesinde, beslenmede önemli bir yere sahip olan bu deniz ürünleri, farklı tariflerle çeşitlilik kazanır. Lezzetli ve sağlıklı ana yemeklerin yanı sıra, ara sıcak ya da meze olarak da pek çok çeşitte kullanılan deniz ürünleri, haşlama, ızgara, kızartma, fırın, çiğ ya da farklı pişirme teknikleri kullanılarak hazırlanabilir. 

Pek çok tüketim şekli bulunan deniz mahsülleri sağlık açısından da önemli faydaya sahiptir. Protein ve omega-3 bakımından zengin olan deniz ürünleri, özellikle vücut direnci açısından etkili bileşenlere sahiptir. Kanser riskini önemli ölçüde azaltarak, vücut bağışıklığının korunmasında destekleyici olan ürünler, otoimmün sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı bağışıklık kazanılmasını sağlar. Kronik iltihap ile güçlü bir şekilde savaşan ve cildi her bakımdan güçlendiren deniz ürünleri, kolesterol kan şekeri ya da cilt bariyeri gibi pek çok unsurda etkilidir. Kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, magnezyum, selenyum ve daha pek çok vitamin içeriğine de sahip olan deniz mahsülleri, sağlıklı beslenmeyi tercih eden bireylerin öğünlerinde mutlaka bulundurması gereken besinler arasında yer alır. 

Düşük doymuş yağ oranına sahip olan deniz ürünleri, düşük kalorili besinler olduğu için haftada 2 öğün tüketilebilir. Tokluk hissinin artmasına neden olan protein içeriği sayesinde vücudun onarılmasını ve gelişimini destekler. Deniz mahsulleri tüketildiğinde sağlık için önemli faydalara sahip olsa da, dengeli bir tüketim gerçekleştirilmesine dikkat edilmesi gerekir. Deniz mahsulleri, yüksek oranda civa içeriğine dahil olabileceğinden, çeşitli alerji ya da hassasiyete neden olabilir. 

Kısaca Deniz Ürünleri Listesi

Mezeler

Besin değeri açısından zengin bileşenlere sahip olan deniz mahsülleri çok çeşitlidir. Sağlıklı beslenme de önemli bir yere sahip olan deniz ürünleri listesi arasında en tercih edilen ürünler şunlardır:

  • Balık: Somon, ton balığı, uskumru, levrek, morina, alabalık, sardalya, barbunya gibi birçok farklı balık ürünleri, protein, omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir besin kaynağıdır.
  • Karides: Kabuklu deniz mahsulleri olarak bilinen karides, lezzetli bir protein kaynağıdır.
  • Istakoz: Genellikle lüks restoranlarda sunulan lezzetli bir deniz mahsulüdür.
  • Kalamar: Denizde ve okyanuslarda yaygın olarak bulunan karamar, pek çok farklı teknik ile yapılarak, damak zevkine göre çeşitlendirilebilir. 
  • Midye: Kabuklu deniz mahsulleri arasında yer alan midyelerin, farklı türleri dünya genelinde tüketilir.
  • Yengeç: Kabuklu deniz mahsulleri ailesine ait olan yengeç, farklı türleri farklı bölgelerde popülerdir.
  • Deniz Tarağı: Kabuklu deniz mahsulleri arasında yer alan deniz tarağı, Fransız mutfağının en gözde besinlerdendir. 
  • Karides: Dünya genelinde yaygın olarak tüketilen karides, özellikle Asya mutfağının en sevilen besinleri arasında yer alır. 
  • Mürekkep Balığı: Mürekkep kesesi ile ünlü olan bu balık türü, kalamar ya da ahtapot şeklinde hazırlanarak, servis edilir. 

İşte En Çok Tercih Edilen 7 Deniz Mahsulü

Dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan deniz mahsülleri, farklı tat ve lezzetlerde hazırlandığı için çok çeşitlilik kazanır. Farklı balık türleri, farklı tat ve tariflerle mutfaklarda ahenk yaratır. Birçok mutfakta lezzetli bir yere sahip olan deniz mahsulleri ile yapılan tariflerde en çok kullanılan ürünleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  1. Levrek: Beyaz eti ve hafif, taze tadıyla tanınan levrek, birçok mutfakta oldukça sevilen bir deniz ürünüdür. Fırın, ızgara ya da buğulama gibi farklı teknikler kullanılarak hazırlanan levrek, sezonunda oldukça besleyici ve sağlıklıdır. 
  2. Somon: Lezzetli ve yağlı eti ile ünlü olan somon, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır. Somon ızgara, füme veya buharda pişirilerek sıkça tüketilir.
  3. Karides: Karides, kabuklu deniz ürünleri arasında en popülerlerinden biridir. Lezzetli ve çok yönlüdür. Karides, çorba, pilav, makarna ve ızgara yemeklerde kullanılır.
  4. Kalamar: Deniz mahsulleri restoranı arasında  yaygın kullanılan ve daha çok atıştırmalık ya da ana yemek seçeneği olarak sunulan kalamar, çıtır çıtır kızartılan sağlıklı ve lezzetli bir besindir. 
  5. Deniz Mahsülleri Makarna: Karides, midye, kalamar ya da diğer deniz ürünleri kullanılarak hazırlanan ve İtalyan mutfağının da en sevilen besinlerinden olan makarna ile birleştirilir.
  6. Midye: Midye, deniz kenarındaki restoranlarda sıkça bulunan bir deniz mahsulüdür. Midye, çeşitli şekillerde pişirilebilir ve soslarla lezzetlendirilir.
  7. Sardalya: Sardalya, küçük ve yağlı bir balıktır. Taze veya konserve olarak bulunan sardalya, ızgara, kızartma veya marine edilmiş olarak tüketilir.

Deniz Mahsullerinden Balık Türleri ve Faydaları

En lezzetli deniz ürünleri denildiğinde akla gelen balık çeşitleri, besin değerleri ve sağlık açısından farklılıklara sahiptir. Türk ve dünya mutfağında yaygın olarak kullanılan balık türleri, somon, uskumru, sardalya, levrek, alabalık, ton balığı, morina ve karides gibi çeşitliliğe sahiptir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon, kalp sağlığını destekler, iltihaplanmayı azaltır ve beyin fonksiyonlarını geliştirir.  İyi bir protein kaynağı olan balıklar, kalp sağlığı açısından da faydaya sahiptir. Vücudun B12 vitaminini güçlendiren ve sağlıklı bir yaşam için gerekli besin değerini sunan balıklar, kalsiyum ve D vitamini sağlar. Kemik sağlığını destekler ve inflamasyonu azaltabilir. Ton balığı, düşük yağ içeriği ile tanınır ve yüksek kaliteli protein sunarken, aynı zamanda vücuda B12 vitamini sağlar. Levrek, yüksek miktarda protein içerir ve aynı zamanda B12 vitamini kaynağıdır. Düşük doymuş yağ içeriği nedeniyle kalp sağlığı için faydalıdır.

Deniz Mahsulü: İstiridye

Deniz mahsulleri arasında özel bir yere sahip olan istiridye, deniz sularında yaşayan kabuklu bir yumuşakçadır. İstiridyeler, hem deniz hem de tatlı su türleri olarak bulunsa da, deniz istiridyeleri daha yaygın olarak tüketilir. Renkleri genellikle grimsi veya yeşilimsi gri olabilen istiridye, ancak deniz suyuna ve besin kaynaklarına bağlı olarak renkleri değişebilir. İstiridye eti, lezzetli ve deniz ürünlerine özgü bir tada sahiptir. Deniz suyu ve minerallerin tatları ete geçer. İstiridyeler, düşük kalorili bir gıda kaynağıdır ve yüksek kaliteli protein sunar. İstiridye eti, B12 vitamini, çinko, selenyum, demir ve diğer mineraller açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri açısından da zengin bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan çinko ve selenyum gibi mineralleri içeren istiridye, demir içeriği sayesinde de, anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Deniz Mahsulleri Yemek Tarifleri Önerileri

Çok çeşitliliğe sahip deniz mahsulleri yemek tarifleri, lezzetli olmalarının yanı sıra besin değeri açısından da oldukça zengindir. Birçok mutfakta çeşitli tariflerde kullanılan deniz ürünleri, hem ana yemeklerde hem de ara sıcaklarda yaygın olarak kullanılır. Deniz mahsüllü güveç, deniz mahsülleri pilaki ve daha pek çok ana yemeklerin temel bileşenleri arasında yer alan deniz mahsulleri yemek tarifleri ile yapabileceğiniz tarif önerilerinden birkaçı şunlardır:

  • Izgara Somon: Somon fileto, zeytinyağı, limon suyu, taze baharat ve otlarla hazırlanan ızgara somon, malzemelerle hazırlanan karışım içerisinde filetoların marine edilmesiyle hazırlanır. Izgara olarak hazırlanan somonlar, oldukça sağlıklı ve besleyicidir. Taze yeşillikler ve limon dilimleri ile servis edilen somonlar, özellikle akşam yemeğinde en sık tüketilen lezzetlerden biridir. 
  • Deniz Mahsullü Paella: Karides, midye ya da kalamar gibi deniz ürünleri ile yapılan paella, özellikle paella pirinci ile yapılır. Balık ya da tavuk suyu kullanılan bu tarifte, safran en önemli malzemedir. Soğan, biber, domatesi sarımsak ve baharatlar ile hazırlanan paella, lezzeti ile pek çok damak zevkine hitap edebilir. 
  • Sardalya Marine: Taze sardalya balığı kullanılarak hazırlanan bu tarif, zeytinyağı, limon suyu, taze sarımsak ve baharatlar kullanılarak hazırlanır. Temizlenen sardalyaları marine ederek, bir süre bekletildikten sonra, ızgara ya da fırın pişirme tekniği kullanılarak, sağlıklı ve besleyici bir şekilde hazırlanır. Limon dilimleri ve sebzeler ile servis edilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbete Başla
Anında rezervasyon için tıklayın
Kıymetli Misafirimiz,

Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Şimdi bir tıkla Gabbiano'ya ulaşın.